Sunteți pregătiți să vizitați Marocul?

Personal

     Marocul este în topul destinațiilor pentru 2018 și nu e de mirare că de câte ori dau scroll pe Facebook mai observ câte o poză din Marrakech sau din deșert postată de către cineva. Majoritatea văd țara ca fiind una exotică, ca pe un paradis care a devenit brusc accesibil.

     Din multitudinea de turiști care ajung în Maroc zilnic, probabil nici un sfert nu sunt pregătiți pentru șocul cultural. Degeaba ați citit 50 de postări și încă câteva ghiduri turistice, nimic nu vă va pregăti cu adevărat pentru experiența propriu-zisă. Dacă vă așteptați ca aceasta să semene cu restul vacanțelor avute, cu un sejur în Franța sau în Grecia, atunci șansele de a suferi un șoc cultural se dublează.

     Marocul este o țară minunată, unde ești întâmpinat cu zâmbete la aproape fiecare pas și ești mereu înconjurat de culori și arome diverse. Totuși, Marocul este o țară pe care dacă decizi să o analizezi cu ochii unui occidental și nu cu sufletul, riști să nu o apreciezi la adevărata sa valoare. Uită ceea ce înseamnă ordonat pentru tine și te vei putea bucura de ședere la intensitate maximă. Poartă în geantă niște șervețele umede și uită de standardele occidentale de curățenie. Încearcă să înțelegi mersul lucrurilor și nu interfera într-un sens negativ cu ele. Nu uita că înainte de toate ești un simplu musafir în această țară, dar că ești extrem de norocos deoarece marocanii își iubesc oaspeții.

     Pentru mine Marocul este a doua casă și în momentul de față nu l-aș da pe nici o altă țară “mai civilizată”. Nu am vizitat niciodată o țară atât de diversă în toate privințele: dacă vorbim din punct de vedere geografic, aici găsiți de toate pentru toți, vorba aia – munți, mare, ocean și deșert, iar dacă vorbim din puncte de vedere cultural situația se prezintă la fel. Este uimitor felul în care tradiționalul se îmbină cu modernul și felul în care tot haosul are o ordine a sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *